Contact opnemen

10 juni 2024

Verminder Kosten en Fouten met Adres validatie

Ionas

Als verkoper of magazijnbeheerder weet je hoe belangrijk het is om je klanten tevreden te houden. Een van de grootste frustraties voor klanten is wanneer hun pakket niet op tijd of naar het verkeerde adres wordt verzonden. Dit leidt niet alleen tot ontevreden klanten, maar ook tot extra kosten voor je bedrijf. Met een Warehouse Management Systeem (WMS) met adres validatie kun je deze problemen eenvoudig voorkomen en aanzienlijke kosten besparen. In dit artikel bespreken we hoe je door altijd naar het juiste adres te versturen kosten bespaart en je bedrijfsresultaten verbetert.

De Voordelen van Adres validatie

Een goed WMS biedt verschillende functies die ervoor zorgen dat je altijd naar het juiste adres verzendt. Dit voorkomt niet alleen kosten voor retouren en opnieuw verzenden, maar verbetert ook de klantervaring, wat leidt tot meer omzet.

1. Automatische Adres validatie

Een van de belangrijke functies van een goed WMS is de automatische adres validatie. Dit betekent dat het systeem elk ingevoerd adres controleert en verifieert voordat de zending wordt verwerkt. Hierdoor worden fouten zoals verkeerde postcodes of straatnamen voorkomen. Het resultaat? Minder retouren en lagere kosten voor het opnieuw verzenden van pakketjes.

Voorbeeld:

Stel je voor dat een klant een bestelling plaatst en per ongeluk een typefout maakt in het adres. Het WMS detecteert en corrigeert deze fout onmiddellijk waardoor het pakket direct naar het juiste adres wordt verzonden. Dit bespaart je de kosten van een retourzending, die al snel kunnen oplopen tot €10 per pakketje, plus de kosten voor het opnieuw verzenden.

2. Kostenbesparing door Verminderde Klantenservice Uren

Klantenservice kosten kunnen snel oplopen wanneer klanten contact opnemen om te vragen waar hun pakketje blijft (WISMO: Where Is My Order?). Door gebruik te maken van een WMS dat zorgt voor correcte adresgegevens, verminder je het aantal klantenservice verzoeken aanzienlijk. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.

Voorbeeld:

Een bedrijf ontvangt dagelijks tientallen WISMO-verzoeken. Door gebruik te maken van een WMS daalt dit aantal drastisch omdat de pakketten correct en op tijd worden afgeleverd. Stel dat elke WISMO-aanvraag gemiddeld 10 minuten in beslag neemt en je klantenservicemedewerker €15 per uur kost, dan bespaar je al snel honderden euro’s per maand aan personeelskosten.

3. Verhoogde Klanttevredenheid en Terugkerende Klanten

Een positieve leverervaring zorgt ervoor dat klanten terugkomen voor toekomstige aankopen. Een WMS helpt je om foutloze leveringen te garanderen, wat leidt tot tevreden klanten en herhaalaankopen. Dit verhoogt je omzet op de lange termijn.

Voorbeeld:

Een klant die zijn bestelling snel en zonder problemen ontvangt, is waarschijnlijk tevreden en geneigd om opnieuw bij je te kopen. Dit resulteert in een hogere klantretentie en een hogere gemiddelde levenswaarde van de klant. Als een klant gemiddeld €100 per aankoop besteedt en drie keer per jaar terugkomt, levert één tevreden klant je al snel €300 per jaar op.

Implementatie van een WMS in Je Bedrijfsproces

Het implementeren van een WMS lijkt misschien een grote stap, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de kosten en inspanningen. Hier zijn enkele stappen om een WMS effectief te integreren in je bedrijfsprocessen:

 1. Analyseer je Huidige Proces: Begrijp waar de meeste fouten optreden en hoeveel deze fouten je kosten. Dit helpt bij het identificeren van de belangrijkste verbeterpunten.
 2. Kies het Juiste WMS: Kies een WMS dat past bij de grootte van je bedrijf en je specifieke behoeften. Zorg ervoor dat het systeem automatische adres validatie en integratie met je bestaande platforms biedt.
 3. Train je Team: Zorg ervoor dat je team weet hoe ze het nieuwe systeem moeten gebruiken en begrijpen hoe het hun werk gemakkelijker maakt.
 4. Monitor en Optimaliseer: Houd de prestaties van het WMS in de gaten en optimaliseer waar nodig. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je investering haalt.

Adres validatie bij LyraWMS

LyraWMS ondersteunt adres validatie voor Nederland om te zorgen dat elke order bij het juiste adres terecht komt. De functie werkt als volgt:

 • De adresgegevens van binnenkomende orders worden geverifieerd. Wanneer de gegevens onjuist zijn worden deze in het rood weergegeven.
  • Als webshop zie je gelijk dat de klant verkeerde adresgegevens heeft doorgegeven. De correcte informatie kan je dan gelijk navragen bij de klant of de juiste informatie online op te zoeken.
  • Als fulfilment magazijn zien zowel de magazijnmedewerkers als fulfilment klant dat de opgegeven adresgegevens niet geverifieerd kunnen worden.

Via de adres validatie geeft LyraWMS een extra “check” dat er voor zorgt dat je foutloos te werk kan gaan. Deze functie werkt op dit gebied ook nauw samen met andere functies binnen LyraWMS, bijvoorbeeld:

 • Het importeren van alle gegevens uit je verkoopkanaal zodat er geen kopieer en plak werk meer verricht hoeft te worden.
 • Door jouw verzend voorkeuren aan te geven kan LyraWMS automatisch het best passende label selecteren voor elke bestelling.

De brede scala aan functies zorgen er allemaal voor dat aan het einde van de dag de pakketjes op tijd en op het juiste adres worden geleverd. LyraWMS geeft je alle tools om efficiënt en zorgvuldig te werk te gaan.

Conclusie

Door gebruik te maken van een WMS zorg je ervoor dat je altijd naar het juiste adres verstuurt. Dit bespaart je niet alleen kosten voor retourzendingen en klantenservice, maar verbetert ook de klanttevredenheid en zorgt voor terugkerende klanten. Met de juiste implementatie en gebruik van een WMS kun je je bedrijfskosten verlagen en je omzet verhogen.

Ionas

Ionas is co-founder en head of development bij Lyra WMS. Hij zorgt ervoor dat alle knopjes aan de juiste wieltjes draaien zodat jij al je bestellingen op tijd je magazijn uit kunt krijgen.

👋 Meer weten over Lyra?

In een demo laten wij graag meer zien