Contact opnemen

30 juli 2024

Verduurzaming van verpakkingsmateriaal

Jesper Ludema

Bespaar kosten en verminder afval met duurzaam verpakkingsmateriaal

Ontdek de mogelijkheden van duurzaam verpakkingsmateriaal en innovatieve praktijken die niet alleen de milieu impact minimaliseren, maar ook de verzendkosten verlagen en je merk verbeteren.

 

Inleiding

Binnen de E-Commerce spelen de vernieuwingen rondom verpakkingsmateriaal een cruciale rol in het moderniseren en verduurzamen van logistieke operaties. In een wereld waar duurzaamheid en kostenbesparing steeds belangrijker worden, bieden nieuwe verpakkingsoplossingen de mogelijkheid om zowel de milieu-impact te minimaliseren, maar ook hiermee de operationele kosten te verlagen. Hoe kunnen deze innovaties precies bijdragen aan efficiëntere bedrijfsvoering? In dit artikel verkennen we de voordelen van duurzame verpakkingsmateriaal en de innovatieve praktijken die niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook je verzendkosten en merkperceptie verbeteren.

 

Duurzame verpakkingsoplossingen

 

Biologisch afbreekbare materialen

Biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen, zoals bioplastics en verpakkingen gemaakt van maïs of suikerriet, zijn uitstekende alternatieven voor traditionele plastic verpakkingen. Deze materialen breken sneller af in het milieu en verminderen de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.

Voordelen van biologisch afbreekbare materialen:

  • Vermindering van milieuvervuiling
  • Vermindering van afvalverwerkingskosten
  • Positieve merkperceptie door milieuvriendelijke praktijken

Een WMS (Warehouse Management System) kan helpen bij het beheren van deze duurzame verpakkingsmaterialen door te zorgen voor een optimale voorraadbeheer en inkoopplanning, zodat je nooit zonder milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen komt te zitten. Daarnaast kan een WMS ook op basis van condities altijd het duurzame verpakkingsmateriaal automatisch toewijzen aan bepaalde producten. 

 

Gerecyclede materialen

Het gebruik van gerecyclede materialen, zoals papier en karton, is een andere stap richting duurzaamheid. Gerecycleerde verpakkingen verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen en verminderen de afvalstroom.

Voordelen van gerecyclede materialen:

  • Behoud van natuurlijke hulpbronnen
  • Vermindering van energieverbruik bij de productie
  • Lagere kosten door hergebruik van materialen

Met een WMS kun je gemakkelijk traceren welke verpakkingen gerecycled zijn. Net als bij het duurzame verpakkingsmateriaal kan je dan gemakkelijk de voorraad van dit verpakkingsmateriaal bijhouden en zorgen dat ze bij de juiste orders gebruikt worden.

 

Automatisering van verpakking

 

Minimaliseer het verpakkingsmateriaal

Een van de meest effectieve manieren om kosten te besparen en afval te verminderen is door per zending het verpakkingsmateriaal probeert te minimaliseren. Dit houdt in dat je de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je gebruikt zoveel mogelijk beperkt zonder afbreuk te doen aan de productbescherming.

Voordelen van verpakkingsminimalisatie:

  • Lagere verzendkosten door verminderd gewicht en volume
  • Minder afval en lagere kosten voor afvalverwerking
  • Efficiëntere opslagruimte door kleinere verpakkingen

Een WMS kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van verpakkingsmateriaal door de best passende doos te selecteren. Op basis van rekenmodellen kan het systeem bepalen welke doos qua formaat het best past bij elk product of combinatie van producten. Hierdoor worden er geen menselijke inschattingsfouten gemaakt en voorkom je dat er een grotere (duurdere) doos wordt gebruikt.

 

Geautomatiseerde verpakkingslijnen

Geautomatiseerde en geoptimaliseerde verpakkingslijnen kunnen aanzienlijk bijdragen aan kostenbesparingen. Door gebruik te maken van technologieën zoals verpakkingsrobots en automatische weeg- en sorteersystemen, kun je de efficiëntie verhogen en de arbeidskosten verlagen. Het vraagt wel om een grote investering om op te zetten, maar dit verdient zich op de lange termijn weer terug. 

Voordelen van geoptimaliseerde verpakkingslijnen:

  • Hogere productiesnelheid
  • Lagere arbeidskosten
  • Vermindering van menselijke fouten

 

Verbetering merkperceptie

 

Gepersonaliseerde verpakkingen

Gepersonaliseerde verpakkingen kunnen een unieke klantervaring bieden. Dit kan variëren van het toevoegen van de naam van de klant op de verpakking tot het gebruik van speciale ontwerpen die passen bij de voorkeuren van de klant.

Voordelen van gepersonaliseerde verpakkingen:

  • Verhoogde klanttevredenheid
  • Betere merkherkenning
  • Hogere kans op herhaalaankopen

Een WMS kan helpen bij het beheren van gepersonaliseerde verpakkingsopdrachten door het volgen van de gepersonaliseerde dozen te koppelen aan bepaalde producten. Verder kunnen verdere instructies voor het verpakkingsmateriaal ook meegenomen worden naar de picklijsten. Zo wordt het denken en het onthouden overgenomen door het systeem en zal het weergeven wat uitgevoerd moet worden.

 

Conclusie

Verduurzaming in e-commerce verpakkingen bieden tal van mogelijkheden om kosten te besparen en afval te verminderen, terwijl ze tegelijkertijd de merkperceptie verbeteren. Door gebruik te maken van duurzame materialen, verpakkingsminimalisatie, modulaire verpakkingssystemen en slimme verpakkingsoplossingen, kun je je bedrijfsvoering optimaliseren en een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Een geavanceerd WMS speelt een cruciale rol bij het beheren en optimaliseren van deze verpakkingsinnovaties, waardoor je efficiëntie verhoogt en kosten verlaagt.

 

 

 

 

 

 

Jesper Ludema

Als eerste werknemer van LyraWMS is Jesper door en door betrokken bij het bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor alles wat met sales en marketing te maken heeft.

👋 Meer weten over Lyra?

In een demo laten wij graag meer zien